Aplicatia Fitfam

Dieta flexibilă vs. Dieta rigidă

Motivul principal pentru care majoritatea dietelor eșuează este acela că oamenii se grăbesc să vadă rezultate, și sunt dispuși să încerce cele mai restrictive și rigide diete pentru a ajunge la acestea. 

Această abordare este greșită, și duce la mentalitatea: “am încercat totul, dar tot nu pot să slăbesc”. 

Ceea ce în 99.9 din 100 de cazuri este complet fals. 

Astăzi vom vorbi puțin despre motivul pentru care dietele rigide nu funcționează, și ce poți face pentru a avea rezultatele dorite. Dacă ai ținut pasul cu articolele pe care le-am scris până acum în această “serie”, deja ai toate bucățile din puzzle de care ai nevoie pentru a avea rezultatele necesare. 

Trebuie doar să-ți aloci puțin timp să le pui împreună. Și asta vom face în articolul acesta și în articolele următoare. 

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegi este următorul: 

Dacă te grăbești, vei eșua. Dacă gândești strategic și-i oferi corpului tău atât stimulii necesari pentru a se schimba, dar și timpul necesar, vei ajunge rezultatele dorite. 

Și ce sunt acești stimuli de care vorbesc?

În cazul slăbitului, de exemplu, este vorba despre deficitul caloric, antrenamentul de forță, antrenamentele cardio, HIIT, dietele, sau orice altceva folosești tu ca să slăbești. 

Problema este că oamenii, pentru că se grăbesc excesiv să vadă rezultatele, se concentrează doar pe partea de stimuli, și ignoră un aspect foarte important: Timpul. 

Auzi des: 

Vreau să slăbesc 7 kg până luna următoare, așa că voi face următoarele lucruri:

 • Intermittent fasting;
 • 10 000 de pași zilnic;
 • 3 sesiuni de cardio pe săptămână;
 • 3 antrenamente de forță pe săptămână; 
 • 1200 de calorii pe zi;
 • Dietă low carb (sub 50 grame pe zi);

Și deși în teorie lista asta de cumpărături ar trebui să te ajute să îți atingi la timp obiectivul dorite, realitatea este că șansele tale să susții ritmul ăsta pentru o lună sunt aproape nule. 

Pentru că nu iei în calcul câteva aspecte importante: 

 • Corpul tău nu suportă schimbările bruște, radicale;
 • Schimbările hormonale prin care va trece corpul tău după 1-2 săptămâni în care faci ce scrie mai sus vor fi atât de puternice încât te vor face să renunți;
 • Vor apărea lucruri neprevăzute în viața ta. (deadline-uri, weekend-uri, nu a sunat alarma, etc.)

La finalul lunii, chiar dacă vei reuși să-ți atingi obeictivul, deși aproape sigur nu o vei face, te vei simți atât de epuizat și de prost încât nici nu te vei putea bucura de acest lucru. 

Și aici este vorba despre a slăbit 7 kilograme, într-o lună. Dar dacă ai de slăbit 20 de kilograme, sau 30, sau 50? Chiar crezi că corpul tău te va lăsa să îl treci prin așa ceva timp de 3-6 sau 12 luni? 

Cu siguranță nu! 

După două luni te vei trezi la două dimineața mâncând în fața frigiderului întrebându-te ce este în neregulă cu tine. 

Vei fi atât de obosit încât nu vei putea nici să mergi pe jos, cu atât mai mult să alergi sau să te antrenezi intens. 

Vei găsit “portițe”care îți vor permite să mănânci mai mult. De exemplu: “Azi mănânc 1500 de calorii pentru că m-am antrenat intens.“ sau “nu număr salata, pentru că și așa nu prea are calorii”. E weekend, revin la dietă de mâine, etc. 

Corpul tău te va forța să mănânci mai mult, și după ce o vei face vei raționaliza și te vei convinge că a fost alegerea ta rațională. Și va fi din ce în ce mai rău. 

Chestia este următoarea: 

Un plan în genul este greu de urmat și pentru un bodybuilder profesionist, mai ales atunci când este fi înainte de competiție, și nivelul lui de grăsime corporală este super scăzut. Și aceasta este o persoană care și-a dedicat ani din viață antrenându-se și mâncând corect, a trecut prin asta de nenumărate ori, știe exact la ce să se aștepte și ce poate face. 

Ce te face pe tine să crezi că și tu poți face același lucru? Și chiar dacă poți, ce te face să crezi că ar trebui să o faci? 

Există atât de multe efecte negative la “planul” de mai sus (și crede-mă că aud oameni care își stabilesc obiectivele alea, zilnic), încât pur și simplu nu merită încercat:

 • Pierdere de masă musculară;
 • Oboseală constantă;
 • Foame constantă;
 • Probleme cu a-ți menține relațiile și a avea o viață socială normală;
 • Nivelul de cortizol ridicat enorm;
 • Probleme de sănătate;

etc.

Nu prea merită să treci prin asta doar ca să slăbești câteva kilograme. Cu atât mai mult atât timp cât șansele sunt mari să nici nu ai rezultatele dorite la final.

Dar haide să ne gândim că abordezi situația puțin diferit:

Că decizi că vei slăbi între 3-4 kilograme pe lună. Și că vei alege o abordare mult mai flexibilă. Deși 3-4 kilograme pe lună pare puțin, gândește-te la următorul lucru: În 6 luni, vorbim de 18-24 de kilograme. Într-un an, ele se transformă în 36-48 kg. 

Și mai mult de atât, pentru că nu treci prin “efectele secundare” menționate mai sus, sau cel puțin nici măcar pe aproape la aceeași magnitudine, șansele să ajungi la destinație sunt mult mai mari. 

Și ce s-a schimbat? Ai ales să iei și al doilea factor în considerație. Nu doar primul. 

Ai ales să te gândești atât la stimuli, cât și la timp. Să nu te grăbești, și să faci totul bine. Să abordezi situația într-un mod flexibil, și să fii perseverent și determinat. 

Și cum faci asta mai exact?

1: Decizi să schimbi felul în care mănânci;

Alegi să faci doar câteva schimbări, care pe termen lung vor avea un impact enorm:

 • Să mănânci fructe în loc de alte snack-uri, și legume la fiecare masă;
 • Să mănânci ceva bogat în proteine și sărac în grăsimi la fiecare masă;
 • Eviți mâncarea densă calorică pe cât posibil;
 • Îți numeri caloriile;

2: Decizi să te miști mai mult, într-un mod inteligent;

 • Alegi să te antrenezi în sală de 2-3 ori pe săptămână;
 • În fiecare sâmbătă mergi pe munte cu prietenii tăi;
 • Iei bicicleta la muncă în loc de mașină, sau mergi pe jos;

3: Îți permiți să faci unele greșeli și să ai zile mai proaste, știind că ai o grămadă de timp să îți atingi obiectivele. 

Aici ești puțin mai atent. Știi că dacă devii prea flexibil, și îți permiți prea multe, nu vei avea rezultatele dorite indiferent de cât de bun este planul tău.

Dar știi și că dacă devii prea rigid, nu vei rezista un an întreg ca să îți atingi obiectivele. Așa că îți stabilești niște parametri clari:

 • Nu ai voie să mănânci mai mult decât ți-ai propus două zile la rând;
 • Nu depășești niciodată caloriile zilnice cu mai mult de 500;
 • În fiecare zi în care nu te antrenezi trebuie să faci minim 5000 de pași;
 • Trebuie să te trezești în fiecare zi la ora 7, indiferent dacă e weekend sau nu; (dar poți dormi la amiază în weekend dacă ești obosit);
 • Nu ratezi nici o zi de luni de la sală;
 • Găsești un antrenor care să te ajute să te ții de toate aceste lucruri;

Ei bine, care plan crezi că te va duce mai departe? Dar mai mult: Pe care dintre acestea două crezi că l-ai putea urmări fără să-ți urăști viața?

Realitatea este următoarea:

Trebuie să găsim echilibrul perfect între rigiditate și flexibilitate. 

Dar este de preferat să ne înclinăm puțin mai mult în direcția flexibilității dacă este cazul. 

Sper că acest articol te ajută să găsești ceea ce funcționează cu adevărat pentru tine. Și nu uita: Succesul va fi întotdeauna determinat de abilitatea ta de a planifica pe termen lung, și de a executa acel plan. 

Autor articol: Coach Sorin Iacob

Coordonator articol: Petru Bozesan

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required