Aplicatia Fitfam
Post Thumbnail

Importanța Consecvenței în Antrenamentul de Forță


Astăzi începem o nouă serie de articole, de data aceasta legate de antrenamentele de forță. Acestea vor fi structurate ca un mini-curs, așa că îți recomand să verifici blogul acesta săptămânal, și să tii pasul cu ceea ce scriu aici. 

La fel ca și cu seria de articole despre nutriție, până la finalul următoarelor 9 articole din această serie, ar trebui să ai toate informațiile de care ai nevoie ca să poți să îți construiești un plan de antrenament eficient, bazat pe știință. 

Astăzi vom vorbi despre “ingredientele secrete” ale antrenamentelor de forță, și anume: Munca inteligentă + Consecvența:

Probabil există un domeniu la care ești bun. Poate este vorba despre cariera ta, sau despre un sport. Poate ești un muzician foarte bun sau un părinte bun.

Indiferent care este lucrul – sau lucrurile – la care ești bun, vreau să te gândești la următorul aspect:

Cum ai ajuns acolo? 

Așa te-ai născut? Ai avut întotdeauna o înclinație naturală spre domeniul respectiv? Îți place atât de mult încât nici nu îl consideri muncă, așa că îl practici cu pasiune, zi de zi? 

Asta nu neagă faptul că dacă chiar ești bun la acesta, ai investit timp, energie, bani, ai studiat și ai muncit pe o perioadă lungă de timp pentru a ajunge acolo. Dacă chiar ești bun la acel lucru, nu s-a întâmplat din senin. 

Chiar și pentru cei care se nasc cu talente deosebite, și cu un IQ de 160, tot este nevoie de mii de ore de muncă și exercițiu pentru a materializa acele trăsături extraordinare. Iar cu cât ești mai puțin (sau deloc) talentat într-un domeniu, cu atât e nevoie de mai multă muncă pentru a ajunge undeva. 

Așa că, ia un moment și gândește-te cu adevărat la tot efortul pe care l-ai depus pentru a ajunge unde ești acum, în acel domeniu în care știi că ești deosebit de bun. Indiferent care este acela. 

Ei bine, dacă ai făcut asta, îți va fi mai ușor să înțelegi că exact așa este și progresul în antrenamentele de forță. Exact de același lucru ai nevoie pentru a ajunge la nivelul la care vrei să ajungi. 

Ingredientul secret nu este deloc secret: Este combinația dintre muncă inteligentă și consecvență . 

Haide să vorbim despre fiecare în parte:

Munca inteligentă: 

Observi probabil că am specificat că munca inteligentă și nu doar „munca” fac parte din ingredientele pentru succes. 

Ce înseamnă asta mai exact? 

Înseamnă că degeaba muncești ore peste ore în fiecare zi, dacă nu ești dispus să te educi și să aplici ceea ce înveți. 

În același timp, degeaba te educi, înveți și ești la curent cu toate studiile din domeniul științei, dacă nu ești dispus să te antrenezi din greu.

Nici o persoană nu poate avea planul perfect atunci când se apucă de sală. Un antrenor poate să-ți ofere un plan foarte bun, dar nu perfect. Din simplul motiv că noi, din punct de vedere genetic și epigenetic suntem atât de diferiți, încât planul perfect poate fi creat doar în ani și ani de învățat din propriile noastre greșeli. 

Dar nu lăsa acest lucru să te sperie. Ci din contra: Realizează că vei avea succes chiar și cu un plan prost, dacă ești dispus să înveți de pe urma lui, și să muncești din greu pentru a-l îmbunătăți. 

Cu timpul, tu sau antrenorul tău veți strânge toate informațiile necesare pentru a finisa și perfecționa planul de antrenament, și rezultatele vor fi din ce în ce mai vizibile. 

Plus că, nu trebuie să începi cu un plan prost. 

Cum am vorbit, la finalul acestei serii de articole, vei avea toate informațiile necesare pentru a-ți construi un plan bun. Dar rămâne la latitudinea ta să faci asta, și să te apuci de treabă. 

Iar după ce faci aceste două lucruri, trebuie să înțelegi că abia apoi începe partea grea:

Consecvența:

Timpul este un factor enorm de important când vrei să ajungi din punctul A în punctul B. 

La fel ca în cazul unei călătorii cu mașina, de multe ori, suntem tentați să apăsăm pedala de accelerație cât mai mult posibil, pentru a ajunge la destinație în cel mai scurt timp. Dar în același timp, știm foarte bine că acest lucru nu este cel mai inteligent. 

Chiar dacă a accelera la maxim și a merge cât de repede putem în față pare cea mai rapidă cale de a ajunge unde dorim, dacă acest lucru ne face să ne trezim cu mașina în mijlocul câmpului, sau măcar opriți de poliție și lăsați fără carnet, putem vedea de ce abordarea aceasta nu este cea mai eficientă. 

La fel și cu antrenamentele. Deși rezultatele imediate sunt extraordinar de tentante, și vrem întotdeauna planul care ne va duce cel mai repede din punctul A în punctul B, de multe ori aceste planuri au și efecte secundare. 

Consecvența nu înseamnă doar a intra în mod repetat în sală, an după an. Consecvența este lucrul pe care trebuie să îl ai în minte atunci când construiești un plan. 

Chiar dacă tu ești cea mai harnică și disciplinată persoană, și ești 100% convins că nu vei rata un antrenament niciodată, tot se pot întâmpla multe lucruri, care nu țin de tine, la fel ca în exemplul cu mașina. Cum ar fi o accidentare. Una care să te forțeze să “stai pe margine” luni întregi. 

O abordare strategică și inteligentă a unui plan de antrenament te va duce întotdeauna la destinație. O abordare grăbită, negândită și exagerată, deși poate de câteva ori te va duce duce mai repede înspre destinația ta, te va pune în pericol de a nu ajunge niciodată până la capăt, sau cel puțin de a întârzia drastic. 

Tot ceea ce putem face este să pornim la drum cu atitudinea potrivită. Cu răbdare și pregătiți să înfruntăm dificultățile care vor apărea cu siguranță pe parcurs. 

Să fim consecvenți și să privim tot acest proces pe termen lung. Și știu că sună ca un clișeu enorm, dar să ne bucurăm de călătorie. Pentru că atunci când te bucuri de drum, toată presiunea aia de a ajunge din punctul A în punctul B cât mai repede, dispare. 

Și odată cu ea, și dorința de a accelera agresiv, care de multe ori duce la lucruri nedorite. La fel și în cazul sălii, dacă sala nu este doar un mijloc către un scop, și învățăm să ne simțim bine atunci când ne antrenăm, șansele să lăsăm pe cineva să ne vândă următorul plan sau supliment minune, scad drastic. 

Și odată cu acestea și dezamăgirea și învârtitul în cerc. 

Învățăm să muncim din greu, învățăm să ne cunoaștem pe noi înșine și învățăm ceea ce funcționează cel mai bine pentru noi. 

În seria aceasta vei învăța exact ce înseamnă o abordare inteligentă și strategică. Dar până atunci, trebuie să înțelegi ingredientele secrete:

Muncă inteligentă + consecvență. Pentru că oricât de intens te-ai antrena și oricât de mult ai fi dispus să muncești, dacă nu ești consecvent nu vei ajunge foarte departe. Și consecvența implică o abordare strategică, nu doar disciplină, cum ți-ar spune unii. 

Autor articol: coach Sorin Iacob

Coordonator articol: Petru Bozesan

3 Comments

  1. The Common category includes then following block: Paragraph, image, heading, latest gallery, quote, audio, cover, video. The paragraphs block is the default block type. This is should not have any alignment of any kind. Category and then there are many things to following blocks and many more.

    1. The Common category includes then following block: Paragraph, image, heading, latest gallery, quote, audio, cover, video. The paragraphs block is the default block type. This is should not have any alignment of any kind.

  2. The Common category includes then following block: Paragraph, image, heading, latest gallery, quote, audio, cover, video. The paragraphs block is the default block type. This is should not have any alignment of any kind. Category and then there are many things too following blocks and many more.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required